Timpul? Trece.

Zi de zi tot mai multă lume trece peste limita ipocriziei. Ajungem să ne scuipăm între noi în orice domeniu, de la cultură la politică. Încep să cred din ce în ce mai mult că utilitatea cuvintelor NORMALITATE și DECENŢĂ scade pe zi ce trece şi cât de curând o să fie doar cuvinte banale.

Pe cealaltă parte MIRAJUL popularităţii şi al BANILOR naşte adevărate creaturi monstruoase, într-un grad mai mic sau mai mare. Dacă eşti SINCER, lumea se uită urât la tine. Dacă eşti modest, nu e bine.

Oricum, aceste probleme sunt nesemnificative. Marea problemă e că a dispărut de tot RESPECTUL.
Lipsa acestuia poate fi cauza „problemelor” de mai sus. Şi nu e vorba despre respectul dintre generaţii (un lucru firesc, banal pentru majoritatea din păcate), ci de recunoaşterea şi aprecierea cât de mică a persoanelor care lucrează cu plăcere şi reuşesc să realizeze lucruri deosebite, performante, într-o decenţă deplină.

Am văzut luna trecută un manifest pe peretele unei clădiri de pe lângă Liceul Haşdeu din Bucureşti. Manifestul cerea ca în cazul în care niciun reprezentant de pe buletinul de vot la prezidenţiale nu îţi convine să scoţi pixul şi să scrii pe buletinul de vot „Nu mă reprezintă nici un candidat”.

Valorile sunt apreciate greşit în ţara asta. Nu e devină politica, nici ţara. De vină e educaţia care stă în comă de prea mult timp şi se pare că nu dă semne de revenire. Avem foarte foarte puţini pedagogi! Profesori robotizaţi sunt mai mult de 90% ! Poate că sună ciudat, dar aceşti pedagogi sunt cei care deschid ochii elevilor. La urma urmei e normal să nu îţi placă Eminescu dacă nu ai avut un pedagog care să ţi-l prezinte cu adevărat, nu doar anul naşterii,anul morţii şi două-trei poezii a căror comentarii le copiai de pe internet.

Elementul fundamental al societăţii scârţâie rău de tot şi suntem prea puţini care putem face ceva. „Elitele” puse în fruntea acestui minister au făcut ce au vrut, iar societatea în care trăim e atât de degradată şi acest proces continuă încât orice optimism în legătură cu schimbarea în bine a poporului nostru e pur şi simplu banal.

Oare când vom pune teoria în practică?

Reclame

6 răspunsuri so far »

 1. 1

  Necunoscut said,

  Nimeni nu se implica atat de tare cat ne-am dori. Toti stam si ne uitam. ne-am relaxat. suntem relaxati pentru ca parlamentarii ne mananca. sunt tanara si prea relaxata ! motivul? Nu are sens in aceste circumstante sa te zbati … consumi energie …

 2. 2

  Doru said,

  Sunt de acord cu tine, dar o mare parte din vină revine şi părinţilor care nu se implică activ în educarea şi îndrumarea copiilor, după ce aceştia intră la şcoală, sau poate până prin clasa a II-a.

  E prea greu să schimbăm ceva cu adevărat… poate imposibil.

 3. 3

  adriana jurma said,

  pedagogia…este legata de vocaţie. avem tot mai multi profesori fără vocaţie, ceea ce este un paradox. Ar trebui să învăţăm noi- cei de profesie dascăli- că lumea se schimbă, elevii trăiesc într-o lume a imaginii, şi că, pentru a face lucrurile să meargă, trebuie să ne adaptăm, nu mai putem fi acei insipizi şi incolori care vorbesc unor clase inerte, nu mai putem fi cei care „cer” respect, ci trebuie să dovedim că îl merităm prin exemplul pe care îl oferim.
  Imi pare rău daca nu am fost un profesor prea bun pentru tine, Cristi, mi-ar fi plăcut să avem mai mult timp pentru lucruri importante, mai mult timp în care să nu ne grăbim să încheiem doar o medie. Dar e foarte greu să vrei să faci asta cu sute de copii deodată.
  Din păcate acel timp nu mai este. Era insuficient atunci iar acum…acum orele de Educaţie plastică au doar 30 de minute. Da. Un alt paradox. Atâta timp cât nu se va pune accent pe Educaţia estetică, pe frumos, pe tot ce înseamnă forme, pe IMAGINEA ce ne înconjoară…vom deveni tot mai robotizaţi, aşa cum spui, iar elevii tot mai „huligani”pentru că nu i-a învăţat nimeni că nu se poate trăi în afara frumosului. Frumosul face parte din noi, iar atâta timp cât vitrinele sunt pline de kich-uri, atâta timp cât vestimentaţia devine din ce în ce mai kichioasă, iar casele- care ar trebui să fe cartea de vizită a fiecăruia-sunt ingrozitor de URÂTE, atâta timp cât părinţii îşi vor învăţa copiii că AŞA este bine, AŞA este frumos, şanse nu avem de a merge înainte. Nu este de-ajuns să constatăm, ar trebui să vrem să schimbăm ceva, cu sufletul…dar vorba lui Socrates în Extemporal la drigenţie…”şi dacă-i veşted????” Sufletul se veştejeşte daca nu trăieşti frumos, dacă nu trăieşti pentru bine, dacă nu ştii că în lumea asta nu ai nevoie numai de teorii care nu îţi vor folosi niciodată, ci că adevărata pregăire este pentru viaţă, pentru felul cum vrei să te dezvolţi în viitor. De asta foarte important, pe lângă noi, dascălii, sunt părinţii dar şi voi, elevi, studenţi, care trebuie să vă treziţi şi dacă nu primţi ceea ce aveţi nevoie, să vă faceţi o AUTOEDUCAŢIE, asta presupune că aveţi deja un sistem propriu de valori. De multe ori este mai convenabil să aruncăm vina…dar atunci când vom vedea că avem posibilitatea să fim singurii salvatori ai propriului bine…trebuie să acţionăm în consecinţă. Nu sunt un bun român pentru că spun asta dar educaţia de care avem nevoie nu se găseşte în România.

 4. 4

  alexandra vicol said,

  va multumesc eu pt cuvintele astea,doamna profesoara!si cred ca tocmai gandirii pe care o aveti sunteti atat de iubita in liceu…pt ca incheiati mai mult de o medie!!!mi-e dor de dumneavoastra,sa stiti!:D

 5. 5

  romanii nu stiu ce e aia educatie. si degeaba se fac formari, workshopuri si alte mii de chestii la care participa putinii profesori care isi doresc sa schimbe ceva, atata timp cat nu este schimbat sistemul de la radacina.
  cat despre valori ca respectul si morala…hai sa fim seriosi! traim in tara in care nu esti barbat pana nu te-ai culcat cu nevasta vecinului, nu esti demna de luat in seama daca nu stii toate barfele, politicienii inca isi cumpara locul in ierarhia carmuitorilor nostri pe drumul catre iad s.a.m.d
  iar binele promis este intotdeauna relativ

 6. 6

  Stressix said,

  Banii sunt de vina. Din cauza banilor exista coruptie, din cauza banilor democratia e doar un miraj(pt ca defapt ea nu exista) si tot din cauza asta noi ne dam in cap unii la altii. Atata timp cat banii sunt in top valorile morale sunt in plus. De manipulare … n-are rost sa mai zic.


Comment RSS · TrackBack URI

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat asta: